piątek, 16 maja 2014

Matka Francuzka - „oeuf en cocotte”, czyli francuskie śniadanie


Jaka jest Matka Francuzka? Jak zaczyna dzień? Na pewno szykownie, w końcu Paryż to światowa stolica mody, wsiada na rower i na śniadanie kupuje bagietkę albo croissanty. I mamy tu tysiące mitów i stereotypów, które tak uwielbiamy. Zapewne czytałyście książkę W Paryżu Dzieci nie grymaszą, albo chociaż recenzje tej książki w Internecie. W skrócie Francuzi wychodzą z założenia, że to dziecko ma przystosować się do stylu życia rodziców, a nie na odwrót. Ich dzieci uczone są samodzielności i cierpliwości już od pierwszych tygodni życia. Rozumiem, że Francuzka na moim miejscu byłaby wyspana zawsze w pełnym makijażem robiłaby to, na co miałaby ochotę. To dlatego francuskie mamy szybko zapominają o trudach macierzyństwa i wracają do aktywnego życia.  
Dzieciom nie można na wszystko pozwalać i francuskie mamy wiedzą o tym lepiej niż polskie. Polskim dzieciom więcej wolno:) 

Ciekawe co by powiedziała Matka Francuska na szybką, pyszną i elegancką wariację na temat francuskiego śniadania, czyli moja odsłona "oeuf en cocotte" 






Składniki: 

4 jajka
bagietka
masło
olej kujawski z bazylią i czosnkiem
bekon
żółty ser
szczypiorek
śmietana 
zioła prowansalskie
sól i pieprz


Przygotowanie

Bekon podsmażamy na patelni, pokrojoną bagietkę nasączamy olejem i wstawiamy do piekarnika by kawałki bagietki zarumieniły się. Kokilki smarujemy masłem i na dnie umieszczamy podsmażony bekon i chrupiącą, zrumienioną bagietkę.



Wbiłam dwa jajka, dodajemy zioła prowansalskie, sól i pieprz, dodajemy łyżeczkę śmietany i przykrywamy serem.



 Wkładamy do nagrzanego do 200 C piekarnika na około 12 minut. Gotowe śniadanie posypujemy szczypiorkiem.

Bon appétit!


3 komentarze:

Drogi Czytelniku, lubię z Tobą rozmawiać...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...