czwartek, 6 listopada 2014

Tymianek, czyli jak przyprawiać dania dla Maluszka

Co zrobić aby jedzenie dla Maluszka było smaczniejsze? Kilka sprawdzonych rad.

 Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Macierzanka_tymianek






1. Dań Maluszka nie powinno się solić, Starszakowi można posolić odrobinę.

2. Nie należy stosować kostek rosołowych i maggi.

3. Koniecznie trzeba ograniczyć cukier.

4. Można korzystać z ziół, warto wybierać przyprawy jednoskładnikowe, smak wieloskładnikowych często jest wzmacniany glutaminianem sodu.

5. Dania Maluszka zyskają na smaku, jeśli dodamy do nich sezam, zmiksowane pestki dyni, a gdy malec skończy rok - zmielone orzechy.

6. Korzystajmy z ziół... Natka pietruszki, koperek, bazylia, mięta, kolendra... Zioła nadają zupełnie inny smak potrawie, mają witaminy i składniki mineralne.




Od kiedy, zgodnie ze schematem żywienia niemowląt, można zacząć stosować przyprawy:

- od 9. miesiąca: majeranek, kminek, suszony koper, sezam;

- od 10. miesiąca: tymianek, cząber, estragon, bazylię, rozmaryn, oregano, zmiksowane pestki dyni i słonecznika;

- od 11. miesiąca: czosnek, pieprz, paprykę słodką, kolendrę, cynamon, szczypiorek, natkę pietruszki, koperek;


1 komentarz:

  1. jestem jak najbardziej za zdrowym jedzonkiem dla naszych dzieci! :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Drogi Czytelniku, lubię z Tobą rozmawiać...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...