czwartek, 3 kwietnia 2014

Przygotowania – pierwsza łyżeczka, kilka słów o glutenie.



Niestety musimy przełożyć naszą pierwszą łyżeczkę kaszki, pamiętaj nie można wprowadzać nowych pokarmów jak Maluszek jest schorowany. Ten czas chcę wykorzystać produktywnie i postanowiłam przygotować się do naszych pierwszych posiłków, zapytałam oczywiście Mamy na FB o rozszerzanie diety, Wszystkim Mamom bardzo dziękuję. Postanowiłam  na początek zapoznać Alicję z glutenem i dowiedziałam się co to jest ten GLUTEN. Jesteśmy już przygotowane na gluten:)



Gluten, czyli białko roślinne, występuje w pszenicy, życie, jęczmieniu i owsie (kasze, pieczywo, makarony).

Gluten może wywoływać nietolerancję pokarmową, alergię lub celiakię, w każdym z tych przypadków nie można spożywać produktów, które zawierają gluten.

Alergia na gluten – reakcja alergiczna może pojawić się u Szkraba w ciągu kilku minut, godzin albo kilku dni od zjedzenia kaszki z glutenem i jest to wynikiem działania układu odpornościowego. Dlatego mi lekarz zalecił podać 2-3 łyżeczki kaszki manny (pół łyżeczki kaszy manny na 100 ml mleka) i obserwację, dopiero po 72 godzinach podać kolejną porcję kaszki i po 24 godzinach kolejną… po tym „eksperymencie” prawdopodobnie będę mogła podawać kaszkę mannę bez obaw. Co powinno mnie zaniepokoić? Typowymi objawami alergii na gluten są wymioty i biegunka, zmiany na skórze i katar.

Z nietolerancją glutenu mamy do czynienia wtedy, gdy organizm wytwarza przeciwciała skierowane wobec substancji zawartej w glutenie.  Może to powodować chorobę – celiakię chorobę autoimmunologiczną. O celiakii możesz poczytać tu http://www.celiakia.pl/celiakia/. W skrócie przy celiakii, gluten działa toksycznie na jelita. Na co zwrócić uwagę? Dziecko jest apatyczne, ma biegunkę, wymiotuje, chudnie, wolniej rośnie. W przeciwieństwie do alergii na gluten, z której większość Dzieci wyrasta, celiakia wymaga stosowania diety bezglutenowej całe życie.

Dzięki wieloletnim badaniom naukowym dowiemy się, że stopniowe wprowadzanie glutenu do diety Maluszka, tzw. ekspozycja na gluten, może zmniejszyć ryzyko celiakii w przyszłości. Ekspozycja na gluten w odpowiednim momencie życia Dziecka „uodparnia” je na ten składnik pożywienia, będący jednym z najczęstszych alergenów. Kiedyś, podawano kaszę mannę Dzieciom później a pediatrzy nie mówili tak często o glutenie, badania nad glutenem trwają, a za kilka lat wszystkie doniesienia na jego temat mogą się zmienić:) Także do wszystkich porad, które są nam serwowane musimy podchodzić z rozsądkiem. Przecież według Światowej Organizacji Zdrowia WHO należy karmić Dziecko wyłącznie piersią do 6 miesiąca:) Być może komuś zależy aby wprowadzać gluten wcześniej. Tak tylko pomyślałam, my zdecydowaliśmy że spróbujemy.

Według najnowszych badań gluten należy stopniowo wprowadzić do diety Naszego Dziecka nie wcześniej niż w 5. miesiącu i nie później niż w 6. miesiącu.

Karmisz piersią – możesz wprowadzać gluten w okresie od ukończenia 4. Do końca 6. miesiąca życia. Jak już sprawdzisz czy Maluszek dobrze reaguje na gluten. Przez dwa miesiące podawaj Maluchowi 2 łyżeczki od herbaty pokarmu z glutenem raz dziennie na 100 ml. Można kaszkę dodać do ściągniętego mleka, później do jabłuszka, do przecieru warzywnego. Po tym okresie można wprowadzić pełne posiłki glutenowe. Warto zaznaczyć, że dobrze jest aby utrzymać karmienie piersią przez pierwszych 6 miesięcy życia, a następnie wydłużyć okres karmienia piersią, tak aby gluten wprowadzany był w osłonie mleka matki.
 

Karmisz mlekiem modyfikowanym – podajesz gluten po 5. miesiącu życia. Jak już sprawdzisz czy Maluszek dobrze reaguje na gluten. Przez trzy miesiące oswajasz organizm Dziecka z glutenem. Przez dwa miesiące podawaj maluchowi 2 łyżeczki od herbaty pokarmu z glutenem raz dziennie na 100 ml, później można dodać więcej kaszki manny. Po tym okresie można wprowadzić pełne posiłki glutenowe.

Mogę wybrać dwa sposoby wprowadzania glutenu: za pomocą gotowych produktów i za pomocą, nazwę je, domowych produktów.

Na początek na pewno przygotuję kaszkę mannę jak Pani Marta, film macie poniżej


7 komentarzy:

  1. Ja wybrałam kaszkę manną błyskawiczną z Kupca. Dobry wybrór. Zośka jeszcze "sztucznej" kaszki nawet nie spróbowała :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobry wybór - bo POLSKI... my mamy Lubelli:)

      Usuń
  2. ja zaczęłam od marchewki:) teraz mamy już za sobą marchewkę z jabłuszkiem i marchewkę z ziemniaczkiem:) Młody dobrze reaguje i na szczęście prawidłowo robi kupki :) Z glutenem czekam do 5 miesiąca, bo co za dużo to nie zdrowo:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My zaczniemy z manną, później marchewka i jabłuszko:)

      Usuń
  3. Olek niestety nie toleruje glutenu. Robiłam dwie tygodniowe próby - po ukończeniu 5 miesiąca i po 6 miesiącu. Za każdym razem wysypka i zaparcia. Pediatra powiedziała, żeby czekać do 11 miesiąca. Z tym, że nasze wprowadzanie wyglądało inaczej. Niecała łyżeczka kaszki manny raz dziennie. I jeżeli nic by się nie działo to tyle samo aż do ukończenia 11 miesiąca.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przed nami etap eksperymentu z manną, Lekarz też na początek zalecił nam pół łyżeczki kaszy manny na 100 ml mleka z tego mam dać 2-3 łyżeczki, po 72 godzinach odczekać i podać znów taką małą porcję i obserwować:)
      Rozumiem, że już marchewa i jabłuszko za Wami:)

      Usuń
    2. Większość warzywek już za nami (duet marchew+ziemniak najbardziej mu podpasował). Gorzej z mięchem, bo Młody może tylko rybkę, królika i indyka, 2-3 razy w tygodniu. W przyszłym tygodniu spróbuję dać mu trochę kurczaka.

      Usuń

Drogi Czytelniku, lubię z Tobą rozmawiać...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...