Jaka jest Matka Francuzka? Jak zaczyna dzień? Na pewno szykownie, w końcu Paryż to światowa stolica mody, wsiada na rower i na śniadanie kupuje bagietkę albo croissanty. I mamy tu tysiące mitów i stereotypów, które tak uwielbiamy. Zapewne czytałyście książkę W Paryżu Dzieci nie grymaszą, albo chociaż recenzje tej książki w Internecie. W skrócie Francuzi wychodzą z założenia, że to dziecko ma przystosować się do stylu życia rodziców, a nie na odwrót. Ich dzieci uczone są samodzielności i cierpliwości już od pierwszych tygodni życia. Rozumiem, że Francuzka na moim miejscu byłaby wyspana zawsze w pełnym makijażem robiłaby to, na co miałaby ochotę. To dlatego francuskie mamy szybko zapominają o trudach macierzyństwa i wracają do aktywnego życia.
Dzieciom nie można na wszystko pozwalać i francuskie mamy wiedzą o tym lepiej niż polskie. Polskim dzieciom więcej wolno:)
Składniki:
4 jajka
bagietka
masło
olej kujawski z bazylią i czosnkiem
bekon
żółty ser
szczypiorek
śmietana
zioła prowansalskie
sól i pieprz
Przygotowanie:
Bekon podsmażamy na patelni, pokrojoną bagietkę nasączamy olejem i wstawiamy do piekarnika by kawałki bagietki zarumieniły się. Kokilki smarujemy masłem i na dnie umieszczamy podsmażony bekon i chrupiącą, zrumienioną bagietkę.
Wbiłam dwa jajka, dodajemy zioła prowansalskie, sól i pieprz, dodajemy łyżeczkę śmietany i przykrywamy serem.
Wkładamy do nagrzanego do 200 C piekarnika na około 12 minut. Gotowe śniadanie posypujemy szczypiorkiem.
4 jajka
bagietka
masło
olej kujawski z bazylią i czosnkiem
bekon
żółty ser
szczypiorek
śmietana
zioła prowansalskie
sól i pieprz
Przygotowanie:
Bekon podsmażamy na patelni, pokrojoną bagietkę nasączamy olejem i wstawiamy do piekarnika by kawałki bagietki zarumieniły się. Kokilki smarujemy masłem i na dnie umieszczamy podsmażony bekon i chrupiącą, zrumienioną bagietkę.
Wbiłam dwa jajka, dodajemy zioła prowansalskie, sól i pieprz, dodajemy łyżeczkę śmietany i przykrywamy serem.
Wkładamy do nagrzanego do 200 C piekarnika na około 12 minut. Gotowe śniadanie posypujemy szczypiorkiem.
Bon appétit!
Jakie fajne :) Mmm :)
OdpowiedzUsuńale pycha!!! i zgłodniałam, na noc :)
OdpowiedzUsuńPyszne, fajne i szybkie:)
OdpowiedzUsuń