Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Macierzanka_tymianek |
1. Dań Maluszka nie powinno się solić, Starszakowi można posolić odrobinę.
2. Nie należy stosować kostek rosołowych i maggi.
3. Koniecznie trzeba ograniczyć cukier.
4. Można korzystać z ziół, warto wybierać przyprawy jednoskładnikowe, smak wieloskładnikowych często jest wzmacniany glutaminianem sodu.
5. Dania Maluszka zyskają na smaku, jeśli dodamy do nich sezam, zmiksowane pestki dyni, a gdy malec skończy rok - zmielone orzechy.
6. Korzystajmy z ziół... Natka pietruszki, koperek, bazylia, mięta, kolendra... Zioła nadają zupełnie inny smak potrawie, mają witaminy i składniki mineralne.
Od kiedy, zgodnie ze schematem żywienia niemowląt, można zacząć stosować przyprawy:
- od 9. miesiąca: majeranek, kminek, suszony koper, sezam;
- od 10. miesiąca: tymianek, cząber, estragon, bazylię, rozmaryn, oregano, zmiksowane pestki dyni i słonecznika;
- od 11. miesiąca: czosnek, pieprz, paprykę słodką, kolendrę, cynamon, szczypiorek, natkę pietruszki, koperek;
jestem jak najbardziej za zdrowym jedzonkiem dla naszych dzieci! :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuń