Zapotrzebowanie na żelazo w ciąży wzrasta, niedobory grożą anemią, mogą doprowadzić do zaburzenia wzrostu płodu, przedwczesnego porodu. Duży deficyt w organizmie Mamy może źle wpływać na rozwój umysłowy Dziecka.
Gdzie mamy żelazo?
Żelazo zawierają produkty roślinne i zwierzęce, ale z produktów zwierzęcych lepiej jest przyswajane.
Chuda wołowina, wątróbka (podobno w ciąży należy unikać), ozorki, królik, kaczka, warzywa strączkowe, żółtka jaj, sardynki z puszki, kakao, pestki dyni, otręby pszenne, suszone owoce, kasza jaglana, szpinak, orzechy, migdały, herbata z pokrzywy.
Warto wiedzieć, że wchłanianie żelaza poprawia witamina C, dlatego tabletki z żelazem należy popijać np.: sokiem pomarańczowym.
A produkty spożywcze bogate w żelazo można łączyć z tymi bogatymi w witaminę C: papryka, natka pietruszki, brukselka, kapusta, kiwi, cytrusy, czarna porzeczka, truskawki.
Wchłanianie żelaza utrudniają błonnik pokarmowy, szczawiany, taniny, wapń i cynk.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Drogi Czytelniku, lubię z Tobą rozmawiać...