Jaka jest Matka Litwinka widziana przez pryzmat bezlitosnych stereotypów? Mimo że Litwinki to nasze bliskie sąsiadki niewiele wiemy o typowej Matce Litwince, możemy tylko przypuszczać, że jest podobna do naszego wyobrażenia Matki Polki. Ciekawostką, którą udało mi się wygrzebać w internecie jest informacja dotycząca oficjalnego Dnia Matki na Litwie, który jest obchodzony od roku 1928.
Historyczne źródła podają jednak, że podobne święto było znane już w
czasach pogańskich. Wspólnie z Litwą w pierwszą niedzielę maja Dzień Matki obchodzą Węgry, Mozambik, Hiszpania i Portugalia. W Polsce, jak doskonale wiecie, święto to jest obchodzone 26 maja.
Litwinki i Polki, planujące życie rodzinne, borykają się z podobnymi problemami. Na stronie http://www.managernaobcasach.pl/aktualnosci/dookola-nas/858-polityka-rodzinna-na-litwie.html możecie przeczytać, że na Litwie współczynnik zatrudnienia kobiet jest jednym z najwyższych w
Unii Europejskiej. Litwinki mają także dłuższy w porównaniu z resztą
unijnych kobiet tydzień pracy. Prawie 76% procent mieszkańców Litwy
uważa, że godzenie obowiązków rodzinnych i zawodowych jest bardzo
trudne, a współczynnik dzietności, choć rośnie, jest wciąż bardzo niski
(ok. 1,47 dziecka na jedną kobietę w 2009 roku). Nie tylko u nas jest ciężko wychować i pracować...
W artykule przytaczane są interesujące unijne dane, z których wynika, że litewskie kobiety są bardzo aktywne na
rynku pracy. Zatrudnienie wśród kobiet na Litwie wynosi około 60,7% i
jest to wynik przewyższający średnią w Unii Europejskiej o ponad 2%. Dłuższy jest ich tydzień pracy – wynosi 38 godzin (dla
porównania średnia unijna dla kobiet to 33 godziny w tygodniu), ja nie wiem ale mój tydzień wynosił 40 godzin:( i bardzo bym chciała 33 godziny.
Przytaczane dane mówią też o współczynniku zatrudnienia kobiet posiadających małe dzieci. Na Litwie pracuje 68%
matek małych dzieci, co jest doskonałym wynikiem na tle średniej z
krajów Unii Europejskiej (59,7%). Jeżeli chodzi o kwestię wynagrodzenia nie mamy czego Litwinkom zazdrościć: Litwa jest jednym z tych krajów, gdzie różnice płac
na niekorzyść kobiet należą do największych.
Wysoki współczynnik zatrudnienia kobiet nie zmienia faktu, że zdecydowana większość Litwinów uważa za bardzo trudne pogodzenie obowiązków rodzinnych i zawodowych, wiele rodzin decyduje się na powiększenie rodziny na emigracji, coś nam to przypomina?
Dla zainteresowanych ciekawy artykuł o macierzyństwie na Litwie
http://kurierwilenski.lt/2013/10/11/urodzic-nie-na-litwie/
A na pocieszenie dla Zapracowanych i Niedocenianych Matek czy to z Polski, czy to z Litwy moja wariacja na temat chłodnika litewskiego...
Składniki:
szklanka kwasu z ogórków kiszonych
pęczek botwiny
szklanka gęstej śmietany
2 szklanki zsiadłego mleka
2 świeże ogórki
pęczek rzodkiewek
po 2 łyżki posiekanego szczypiorku i koperku
4 jaja na twardo
sok z cytryny
sól, pieprz
Przygotowanie:
Botwinę umyć, posiekać razem z łodygami. Zalać szklanką wody i łyżką soku z cytryny.
Gotować pod przykryciem przez 6-8 min, odcedzić, przestudzić.
Ogórki obrać, drobno posiekać. Zsiadłe mleko ubijać ze śmietaną, dolewając kwas z ogórków. Dodać warzywa, szczypiorek, koperek. Doprawić solą i pieprzem. Wstawić do lodówki. Przed podaniem dołożyć ćwiartki jajek. W tradycyjnym chłodniku litewskim nie powinno brakować mięsa - można dodać 300 g pieczeni cielęcej - w mojej wersji bez mięsa:)
Skanaus!
Wysoki współczynnik zatrudnienia kobiet nie zmienia faktu, że zdecydowana większość Litwinów uważa za bardzo trudne pogodzenie obowiązków rodzinnych i zawodowych, wiele rodzin decyduje się na powiększenie rodziny na emigracji, coś nam to przypomina?
Dla zainteresowanych ciekawy artykuł o macierzyństwie na Litwie
http://kurierwilenski.lt/2013/10/11/urodzic-nie-na-litwie/
A na pocieszenie dla Zapracowanych i Niedocenianych Matek czy to z Polski, czy to z Litwy moja wariacja na temat chłodnika litewskiego...
Składniki:
szklanka kwasu z ogórków kiszonych
pęczek botwiny
szklanka gęstej śmietany
2 szklanki zsiadłego mleka
2 świeże ogórki
pęczek rzodkiewek
po 2 łyżki posiekanego szczypiorku i koperku
4 jaja na twardo
sok z cytryny
sól, pieprz
Przygotowanie:
Botwinę umyć, posiekać razem z łodygami. Zalać szklanką wody i łyżką soku z cytryny.
Gotować pod przykryciem przez 6-8 min, odcedzić, przestudzić.
Ogórki obrać, drobno posiekać. Zsiadłe mleko ubijać ze śmietaną, dolewając kwas z ogórków. Dodać warzywa, szczypiorek, koperek. Doprawić solą i pieprzem. Wstawić do lodówki. Przed podaniem dołożyć ćwiartki jajek. W tradycyjnym chłodniku litewskim nie powinno brakować mięsa - można dodać 300 g pieczeni cielęcej - w mojej wersji bez mięsa:)
Skanaus!
mmm.. wygląda przepysznie! aż zgłodniałam :)
OdpowiedzUsuń