czwartek, 6 lutego 2014

Matka Włoszka - lasagne al forno

Dzisiaj chcę Was Drogie Mamy, zaprosić do naszych koleżanek z południa. Wzgórza winorośli, słońce, wyśmienite jedzenie, kto kiedykolwiek był we Włoszech, zapamięta na zawsze te magiczne miejsca, gdzie króluje dolce vita.
Prababka mojej Córki była Włoszką, zastanawiam się jaka mogła być, z opowieści wiem, że miała silny charakter, była Panią Domu, w jej domu królowały jej zasady... nikt nie mógł spóźnić się na obiad:) Jaka jest stereotypowa Włoska Mamma, na pewno musi wytrzymać z włoskim mężczyzną, który oczekuje od kobiety uwielbienia, ale tym nie różni się od mężczyzny w Polsce. Charakteryzuje ją władcze zachowanie, w końcu to Pani Domu, gospodyni, która swą nadopiekuńczość przelewa na rodzinę, szczególnie na swojego syna. Słynne włoskie "Mammismo" nadmierne emocjonalne przywiązanie dorosłego syna do Matki i odwrotnie. Zjawisko, głęboko zakorzenione w historyczno-kulturowym krajobrazie Włoch, to mężczyźni pracowali poza domem, a kobiety były gospodyniami domowymi. Stąd naturalny większy związek emocjonalny z matką, to proste:)
Dla Matki Włoszki najważniejsza jest rodzina i... kuchnia. Włoska Mamma, która może nauczyć nas gotowania z prawdziwą pasją i emocjami, nauczy nas miłości do jedzenia, to przecież włoskie gospodynie stoją za światowym sukcesem włoskiej kuchni... spaghetti, pizza, Lasagne – dania proste a jak zachwycają. Wydaje się że włoskie gotowanie jest sposobem na szczęście, miłość. Jaki mają przepis na życie Włoskie Mamma? Trzeba się ich zapytać przy okazji następnej podróży.
Ja proponuje proste i zwyczajne rzymskie jadło, które po prostu trzeba położyć na stole i zaprosić całą rodzinę do wspólnego przeżywania. Może uda się odkryć piękno prostoty, także w kuchni. Słońce, zapach pomidorów, bazylii, doskonałe wino i nasza rodzina.

Zapraszam na włoską wizytówkę pachnącą Italią lasagne al forno:)

Składniki:

250 g makaronu lasagne (oczywiście polecam polskiej firmy Lubella)
50 g tartego sera Pastissimo
15 g masła



Sos:
4 łyżki oliwy z oliwek
1 posiekana cebula
1 rozgnieciony ząbek czosnku
4 plastry bekonu
500 g mielonego mięsa wołowego
1 marchew i liść selera naciowego obrane i pokrojone w kosteczkę
125 g pokrojonych w kosteczkę kurzych wątróbek
3 łyżki koncentratu pomidorowego
400 g pomidorów bez skórki w puszce
1 szklanka czerwonego wina
sól, zmielony pieprz i gałka muszkatołowa.


Sos beszamelowy:
40 g masła
40 g mąki pszennej
600 ml gorącego mleka
sól, pieprz, zmielona gałka muszkatołowa





Przygotowanie:

Sos ragu:
na oliwie zeszklić cebulę i czosnek, zrumienić bekon, mięso wołowe, wątróbkę i warzywa. Dodać wino, przyprawić. Pozostawić do odparowania. Połączyć z resztą składników i gotować przez ok. 1 godz.

Sos beszamelowy:
do rozpuszczonego masła dodać mąkę i cały czas mieszając połączyć z mlekiem. Zagotować. Przyprawić. Pozostawić w cieple.

Ugotować makaron al dente. W żaroodpornym, wysmarowanym masłem, naczyniu układać warstwy sosu ragu i makaronu. Wierzch polać sosem beszamelowym, położyć ser i kawałki masła. Piec ok. 30 min. w nagrzanym do 230 stopni piekarniku. Buon appetito!
 




3 komentarze:

  1. Mmm pysznie wygląda:) Oby więcej takich przepisów:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale pyszny post! :D
    a my ostatnio we włoskim klimacie, chyba się skuszę... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest pyszna chyba ten dodatek kurzej wątróbki. Polecam

      Usuń

Drogi Czytelniku, lubię z Tobą rozmawiać...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...