piątek, 26 września 2014

Matka Ukrainka - barszcz ukraiński

Warto poznawać swoich Sąsiadów, nawet przez pryzmat stereotypów. Warto poznawać Sąsiadów nawet od kuchni... 




Jaka jest Matka Ukrainka widziana przez pryzmat bezlitosnych stereotypów? Przeczytałam, że Ukraińcy nie akceptują niezależnych kobiet, wciąż typ businesswoman nie jest na miejscu. Mężczyźni tradycyjni nie postrzegają kobiet jako osób odpowiedzialnych, zdolnych do podjęcia jakiejkolwiek decyzji. Ukraińska kobieta powinna być typową gospodynią domową, w Polsce powiedzielibyśmy po prostu Matką Polką.  

Ukrainki starają się wychować swoje dzieci na bardzo samodzielne. Mówiąc o roli ukraińskich kobiet, podkreśla się, że zawsze były one siłą napędową społeczeństwa, czego dają wyraz teraz - w trudnych czasach.

Okazuje się, że nie tylko My musimy walczyć ze stereotypem Matki Polki, nie tylko My musimy walczyć o równe szanse w męskim świecie, nasze Sąsiadki z Ukrainy też toczą bój o równouprawnienie - Irena Łucenko RN Ukrainy przewodnicząca Podkomisji ds. Równości Kobiet i Mężczyzn, Wiceprzewodnicząca Komisji Praw Człowieka, Mniejszości Narodowych i stosunków między grupami etnicznymi, na VI Kongresie Kobiet  w maju mówiła o konieczności wyrównywania szans kobiet i mężczyzn na Ukrainie: "Nam bardzo zależy na tym, żeby kobiety były reprezentowane w najwyższych organach władzy, żeby miały dostęp do podejmowania decyzji mających wpływ na społeczeństwo..."
Oczywiście wszelka równość nie zwalnia kobiety od pracy na rzecz domowego ogniska:( Dlatego dziś mam dla wszystkich Gospodyń Domowych w Polsce i na Ukrainie przepis na przepyszny barszcz ukraiński, który szczyci się statusem dania narodowego.


Składniki:

1,5 bulionu wołowego
4 buraki
5 ziemniaków
15 dag kapusty
pietruszka
2 marchewki
10 dag fasoli
5 łyżek soku z cytryny
1/2 szklanki śmietany
liść laurowy
sól, pieprz



Przygotowanie:

Fasolę ugotować do miękkości w osolonej wodzie, odcedzić. Buraki, pietruszkę i marchewki oczyścić, pokroić w paseczki. Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę. Kapustę umyć, zalać wrzątkiem. Gotować ok. 5 minut, odcedzić. Pietruszkę, marchewkę i buraki włożyć do garnka, zalać bulionem. Gotować 20 minut. Dodać ziemniaki, kapustę i liść laurowy. Gotować jeszcze 25 minut. Pod koniec gotowania dodać sok z cytryny oraz sól i pieprz do smaku, dodać fasolę. Przed podaniem udekorować śmietaną.

Pamiętaj aby fasolę przebrać wypłukać, zalać zimną wodą i.... odstawić na noc i dopiero następnego dnia ugotować do pożądanej miękkości w osolonej wodzie.

Cмачного!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku, lubię z Tobą rozmawiać...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...