Czy wiesz, że
Matka Amerykanka wycenia swoją pracę na mniej niż 125 904 zł rocznie, a Ty na
ile wyceniasz swoją pracę w domu?
Trafiłam kiedyś na
artykuł w Internecie, w którym była mowa, że ponad połowa amerykańskich matek wycenia swoją
pracę na mniej niż 125 904 zł rocznie, a 7 proc. uważa, że jest warta powyżej
314 760 zł. Zapewne My Polskie Matki byłybyśmy nieco ostrożniejsze w
szacunkach. Ale
ja nie o tym, dzisiaj zabieram Was za Ocean, by dowiedzieć się jaka jest Matka
Amerykanka. Stany Zjednoczone to tygiel kulturowy i chyba ciężko jest
konkretnie określić jaki jest model amerykańskiego wychowania. Na pewno Amerykanka
symbolizuje matkę, która zawsze stara się dogodzić dzieciom, czyli jest totalnym
przeciwieństwem Matki Chinki, o której możesz poczytać w moim poście http://polkamatkaa.blogspot.com/2014/02/matka-chinka-potrawka-chinska.html
Amerykanki bardzo często wyznają model rodzicielstwa bliskości, czyli
przebywanie z dzieckiem, czułość, bezpieczeństwo, nie ma w nim miejsca na
surowe kary i brakuje dyscypliny. Uważa, że im bardziej się poświęca, tym
lepszą jest matką. Nie odmawia dziecku, a wszelkie jego prośby stara się
spełniać natychmiast. Co ciekawe urlop macierzyński jest jednym z najkrótszych urlopów
na świecie, w stanach trwa 6 tygodni,
można go przedłużyć do 12 ale to czas bezpłatny. Poznając Matkę Amerykankę nie można
zapomnieć o kultowych smakach:) Powszechna w Polsce opinia o amerykańskiej
kuchni głosi, że w USA jada się głównie hamburgery z frytkami a wszystko popija
się Coca-Colą. Hamburger, który od lat gości w amerykańskiej kuchni domowej,
szturmem zawładnął… naszymi kubkami smakowymi. Szczególnie Dzieci nie
wyobrażają sobie lepszego posiłku… ja dziś proponuje domowego hamburgera,
którego łatwo, szybko przyrządzisz w domu:)
Składniki:
- bułki do
hamurgerów
- ½ kg mięso
wołowe mielone
- sól, pieprz
- przyprawa do
mięsa mielonego
- sałata lodowa
- majonez
- ketchup
- pomidor
Przygotowanie:
Do mięsa
dodajemy przyprawę do mięsa mielonego, doprawiamy solą i pieprzem według
uznania. Z przygotowanego mięsa formujemy mokrą dłonią płaskie kotlety (ok. 1
cm) i smażymy na rozgrzanej patelni grillowej (ale może być zwykła). Sałatę kroimy
w paski i dodajemy majonez, można dodać również cebulę.
Bułki rozcinamy
i podgrzewamy w piekarniku – polecam opcję grillowania, ale bardzo krótko. Ciepłe
i chrupiące bułki smarujemy ketchupem dodajemy pokrojoną sałatę, usmażone
kotlety i pomidora.
Enjoy Your Meal:)
Uwielbiam domowe burgery. Robię jeszcze specjalny Sos, żeby były jak Wieś Mac'i ;D
OdpowiedzUsuńProszę zdradzić tajemnice specjalnego SOSU;)
UsuńChrzan, Musztarda i (u mnie) Majonez. Najlepiej wszystkiego po łyżce :) Pracowałam w maku - to najzdrowsza kanapka ;) mało jej idzie i zawsze na świeżutko robiona ;) (moim zdaniem)
Usuń