poniedziałek, 31 marca 2014

Matka Amerykanka - domowy hamburger



Czy wiesz, że Matka Amerykanka wycenia swoją pracę na mniej niż 125 904 zł rocznie, a Ty na ile wyceniasz swoją pracę w domu?

Trafiłam kiedyś na artykuł w Internecie, w którym była mowa, że  ponad połowa amerykańskich matek wycenia swoją pracę na mniej niż 125 904 zł rocznie, a 7 proc. uważa, że jest warta powyżej 314 760 zł. Zapewne My Polskie Matki byłybyśmy nieco ostrożniejsze w szacunkach. Ale ja nie o tym, dzisiaj zabieram Was za Ocean, by dowiedzieć się jaka jest Matka Amerykanka. Stany Zjednoczone to tygiel kulturowy i chyba ciężko jest konkretnie określić jaki jest model amerykańskiego wychowania. Na pewno Amerykanka symbolizuje matkę, która zawsze stara się dogodzić dzieciom, czyli jest totalnym przeciwieństwem Matki Chinki, o której możesz poczytać w moim poście http://polkamatkaa.blogspot.com/2014/02/matka-chinka-potrawka-chinska.html Amerykanki bardzo często wyznają model rodzicielstwa bliskości, czyli przebywanie z dzieckiem, czułość, bezpieczeństwo, nie ma w nim miejsca na surowe kary i brakuje dyscypliny. Uważa, że im bardziej się poświęca, tym lepszą jest matką. Nie odmawia dziecku, a wszelkie jego prośby stara się spełniać natychmiast. Co ciekawe urlop macierzyński jest jednym z najkrótszych urlopów  na świecie, w stanach trwa 6 tygodni, można go przedłużyć do 12 ale to czas bezpłatny. Poznając Matkę Amerykankę nie można zapomnieć o kultowych smakach:) Powszechna w Polsce opinia o amerykańskiej kuchni głosi, że w USA jada się głównie hamburgery z frytkami a wszystko popija się Coca-Colą. Hamburger, który od lat gości w amerykańskiej kuchni domowej, szturmem zawładnął… naszymi kubkami smakowymi. Szczególnie Dzieci nie wyobrażają sobie lepszego posiłku… ja dziś proponuje domowego hamburgera, którego łatwo, szybko przyrządzisz w domu:)


Składniki:
- bułki do hamurgerów
- ½ kg mięso wołowe mielone
- sól, pieprz
- przyprawa do mięsa mielonego
- sałata lodowa
- majonez
- ketchup
- pomidor



Przygotowanie:
Do mięsa dodajemy przyprawę do mięsa mielonego, doprawiamy solą i pieprzem według uznania. Z przygotowanego mięsa formujemy mokrą dłonią płaskie kotlety (ok. 1 cm) i smażymy na rozgrzanej patelni grillowej (ale może być zwykła). Sałatę kroimy w paski i dodajemy majonez, można dodać również cebulę.




Bułki rozcinamy i podgrzewamy w piekarniku – polecam opcję grillowania, ale bardzo krótko. Ciepłe i chrupiące bułki smarujemy ketchupem dodajemy pokrojoną sałatę, usmażone kotlety i pomidora. 






Tak przygotowane hamburgery wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zostawiamy na 3 minuty.

Enjoy Your Meal:)

3 komentarze:

  1. Uwielbiam domowe burgery. Robię jeszcze specjalny Sos, żeby były jak Wieś Mac'i ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę zdradzić tajemnice specjalnego SOSU;)

      Usuń
    2. Chrzan, Musztarda i (u mnie) Majonez. Najlepiej wszystkiego po łyżce :) Pracowałam w maku - to najzdrowsza kanapka ;) mało jej idzie i zawsze na świeżutko robiona ;) (moim zdaniem)

      Usuń

Drogi Czytelniku, lubię z Tobą rozmawiać...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...